Το τελευταίο μπαλόνι-Λίτσα Στυλιανού

 




Στη σημερινή μας παρέα, η συγγραφέας κυρία Λίτσα Στυλιανού, θα μας μιλήσει για το βιβλίο της
 με τίτλο «Το τελευταίο μπαλόνι» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ευγνώμων.
Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Eγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Το συγγραφικό μου έργο μέχρι στιγμής απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά. Έχω εκδόσει δύο παραμυθάκια με τους τίτλους «Η πεταλούδα και η σταγόνα» και «Το τελευταίο μπαλόνι».

Ποια είναι η υπόθεση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

«Το τελευταίο μπαλόνι» περιγράφει τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα αγόρι, τον Μάρκο, και ένα σπουργίτι. Μια σχέση που θα εξελίξει τους δύο ήρωες και θα σημαδέψει με όμορφο τρόπο μια σημαντική στιγμή της ζωής του Μάρκου, τη μέρα των γενεθλίων του. Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο η ιστορία αυτή μας υπενθυμίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η φύση μας ανταμείβει, όταν εμείς τη σεβόμαστε.

Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Το ερέθισμα που με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μια βουτιά στη δική μου παιδική ηλικία, η οποία ήταν γεμάτη από κάθε λογής ζωάκια που για κάποιον λόγο χρειάζονταν φροντίδα. Είτε επειδή ήταν αδέσποτα, είτε επειδή ήταν άρρωστα, είτε για κάποιον άλλον λόγο. Το δέσιμο με το καθένα από αυτά ήταν πολύ δυνατό και ο αποχωρισμός, πολλές φορές, επώδυνος. Περιδιαβαίνοντας στα μονοπάτια των παιδικών μου αναμνήσεων, σκέφτηκα να γράψω μια ιστορία σχετική με το τέλος που θα ήθελα εγώ, το οποίο, φυσικά, είναι ελπιδοφόρο και χαρούμενο.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από αυτό;

Μέσα από αυτό το βιβλίο ευελπιστώ να μεταφέρω στα παιδιά το μήνυμα ότι η φύση και όλα τα πλάσματα, μικρά και μεγάλα, έχουν την ανάγκη σεβασμού από τον άνθρωπο. Όταν οι άνθρωποι δείξουν τον ανάλογο σεβασμό στη φύση τότε αυτή θα βρει τρόπο να τους ανταμείψει. Τα ζωάκια νιώθουν ευγνωμοσύνη, όπως κι εμείς. Και παρόλο που δεν έχουν λόγο, ώστε να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη αυτή λεκτικά, θα βρουν έναν άλλον τρόπο να την εκφράσουν.

Πως συνδέεται ο Μάρκος, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, με το τελευταίο μπαλόνι;

Το τελευταίο μπαλόνι είναι το τελευταίο στάδιο μιας πορείας, κατά την οποία ο Μάρκος παίρνει ξανά στα χέρια του αυτό που θεωρούσε σχεδόν χαμένο: τη μικρή του αδερφή. Όταν αυτό συμβαίνει, αντιλαμβάνεται τι έχει πραγματικά αξία για τον ίδιο και νιώθει ευγνωμοσύνη, που δεν έχασε το πιο πολύτιμο πράγμα γιαυτόν, εξαιτίας μιας απροσεξίας. Το όνειρό του, να γεμίσει ο ουρανός με πολύχρωμα μπαλόνια τη μέρα των γενεθλίων του, κυριολεκτικά εξανεμίζεται, αφού όλα τα μπαλόνια σπάνε μπροστά στα μάτια του. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο όνειρο αποκαλύπτεται ως πιο σημαντικό, καθώς τα μπαλόνια που σπάνε του φέρνουν πίσω την αδερφούλα του που τόσο αγαπά.

 Ο μικρός και ο μεγάλος αναγνώστης στο βιβλίο συναντά τη φράση: Οι φιλίες μένουν πάντα στην καρδιά. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Τα παιδιά έχουν συνήθως την τάση να θεωρούν σημαντικούς στη ζωή τούς, τους ανθρώπους που βλέπουν καθημερινά ή έρχονται σε επαφή μαζί τους πιο συχνά. Και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, γιατί είναι χαρακτηριστικό του ηλικιακού σταδίου στο οποίο βρίσκονται. Με τη φράση αυτή ήθελα να δώσω στα παιδιά μια νύξη ως προς τις σχέσεις: σημαντική σχέση δεν είναι κατ΄ανάγκη μια σχέση που είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, αλλά μια σχέση στην οποία υπάρχει ή υπήρξε κάποτε αμοιβαία σύνδεση.

 Για ποια ηλικία θεωρείτε ότι είναι κατάλληλο το βιβλίο;

Δεν μου αρέσει να βάζω ηλικιακό όριο στις ιστορίες, γιατί ένας έμπειρος παιδαγωγός ή γονέας, μπορεί να προσαρμόσει την ιστορία στο επίπεδο του κάθε παιδιού. Το κάθε παιδί, ανάλογα με το ηλικιακό και όχι μόνο υπόβαθρο, θα πάρει από την ιστορία τα μηνύματα που χρειάζεται. Αν πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο, για αυτούς που το χρειάζονται, θα έλεγα ότι το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά από τεσσάρων χρονών και άνω.

 «Το τελευταίο μπαλόνι» τιτλοφορείται το βιβλίο σας. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που σας οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή;

Όλοι μιλάνε πάντα για τους πρώτους. Τον πρώτο μαθητή στην τάξη, τον πρώτο επιτυχόντα στις εξετάσεις, τον πρώτο αθλητή, το πρώτο βραβείο σε κάποιον διαγωνισμό... ήθελα να δώσω αξία στο τελευταίο. Το τελευταίο μπαλόνι δίνει στον Μάρκο αυτό που θέλει πιο πολύ απ’ όλα. Του δίνει πίσω τη μικρή του αδερφή. Ταυτόχρονα του προσφέρει μια νέα συνειδητοποίηση και τον βοηθά να αναθεωρήσει τι είναι πραγματικά σημαντικό για τον ίδιο.

Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Στο συγκεκριμένο συγγραφικό ταξίδι, σημαντική συνταξιδιώτης ήταν η εικονογράφος μου, Παναγιώτα Μιχαήλ. Μαζί ζούσαμε την ιστορία ξανά και ξανά, μέχρι οι εικόνες να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν το παιδικό αυτό σενάριο. Επίσης, πολύτιμη συνταξιδιώτης ήταν και είναι πάντα η εκδότριά μου Άντρη Χαϊράλλα, η οποία αποτελεί μια συνεχόμενη στήριξη σε κάθε μου βήμα.

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν «Το τελευταίο μπαλόνι», που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο σας;

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο μου στην σελίδα μου στο facebook με τίτλο: Λίτσα Στυλιανού- Παιδικό βιβλίο. Επίσης, από τη σελίδα του Εκδοτικού Οίκου Ευγνώμων μπορούν να γίνουν αποστολές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τέλος, μπορούν να βρουν το βιβλίο στα Βιβλιοπωλεία Πάργα και Σολώνειον, της Κύπρου.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και να είναι το βιβλίο σας καλοτάξιδο. 

Κι εγώ σας ευχαριστώ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το περπάτημα της Άτης -Κατερίνα Αλλαγιάννη

Οι Φαροφύλακες της Νύχτας- Στέλιος Δουλγεράκης