Το περπάτημα της Άτης -Κατερίνα Αλλαγιάννη

 


Στη σημερινή μας παρέα  η συγγραφέας κυρία Κατερίνα Αλλαγιάννη   θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Το περπάτημα της Άτης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φυλάτος».

 Καλώς ορίσατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Το περπάτημα της Άτης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φυλάτος τον Δεκέμβριο του 2023. Είναι ένα έργο που μέσα από μία φανταστική ιστορία αγγίζει πολλά θέματα, όπως οι εξαρτήσεις, το μίσος, η εκδίκηση, η συγχώρεση και πολλά άλλα. Συνδυάζει ψυχολογία και φιλοσοφία, ενώ εγείρει και υπαρξιακά ερωτήματα. Μία εξερεύνηση της πιο σκοτεινής πλευράς της ψυχής του πρωταγωνιστή καθώς αναζητά το φως και τον δικό του παράδεισο.

 Ποια είναι η υπόθεση που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Θοδωρής, ο οποίος παγιδεύεται σε έναν παραπλανητικό παράδεισο. Είναι αλκοολικός, κάνει χρήση ουσιών και παίζει τυχερά παιχνίδια. Γεμάτος μίσος για την οικογένειά του, προσπαθεί να φτάσει στην αλήθεια και στη δικαίωση, όμως οι πληγές που ακόμα αιμορραγούν ζητούν εκδίκηση. Ο Θοδωρής καλείται να βρει τη δύναμη να φτάσει στην αλήθεια και να απελευθερωθεί από τα δεσμά του μίσους, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για εκείνον και αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να  κάνετε γνωστά μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο;

Τα μηνύματα είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι η σημασία της ανακάλυψης των σκοτεινών μας πτυχών, η συγχώρεση, η αποδοχή των ανθρώπων που είναι συνήθως κοινωνικά απορριπτέοι αλλά και ότι εσφαλμένα πιστεύουμε πως οι άνθρωποι με προβλήματα εξαρτήσεων ή ψυχολογικής φύσεως είναι «αδύναμα» ή «μη υγιή», ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

 Η ιστορία που αναφέρεται στο βιβλίο είναι επηρεασμένη από  βιώματα  προσωπικά/ γνωστών σας προσώπων, ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Είναι δημιούργημα μυθοπλασίας, εξ’ ολοκλήρου μία φανταστική ιστορία. Ωστόσο, όταν ολοκλήρωσα τη συγγραφή διαπίστωσα πως χωρίς να το συνειδητοποιώ, περνούσα στοιχεία του χαρακτήρα μου σε αρκετά πρόσωπα του έργου. Κοινωνικά, φιλοσοφικά και ψυχολογικά θέματα όμως, πάντα με απασχολούσαν και με έβρισκαν αρκετά ευαισθητοποιημένη.

«Το περπάτημα της Άτης» τιτλοφορείτε το βιβλίο σας. Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Ήθελα να δώσω έναν τίτλο πρωτότυπο που να έχει το όνομα κάποιας θεότητας. Η Άτη ήταν μία από τις κόρες του  Δία που θόλωνε το μυαλό των θνητών και τους οδηγούσε στην καταστροφή, με το περπάτημά της πάνω από τα κεφάλια τους. Ο τίτλος αυτός θεωρώ πως συμβολίζει έξοχα τα συναισθήματα και τις καταστάσεις των χαρακτήρων.

  Σε ποια κατηγορία της λογοτεχνίας θεωρείτε ότι κατατάσσεται το βιβλίο σας;

Στην κατηγορία του Μυθιστορήματος/Μυθοπλασίας.

  Στο βιβλίο ο αναγνώστης συναντάει τη φράση: Κανένας μας όμως δε σκέφτεται ότι ακόμα και ο χειρότερος άνθρωπος έχει ανάγκη από την αποδοχή μας. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Είναι και ένα από τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο. Δυστυχώς η κοινωνία μας, κυρίως λόγω των στερεοτύπων και του φόβου προς το διαφορετικό, απορρίπτει και απομονώνει ανθρώπους που έχουν περάσει και περνούν δυσκολίες ή που έχουν σφάλει. Τον κρίνουν πολύ εύκολα και τον περιθωριοποιούν. Οι συνέπειες γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι οδυνηρές, αισθάνονται ότι τιμωρούνται ξανά και ξανά από όλους γύρω τους. Έχουν ανάγκη την αποδοχή των άλλων και την αίσθηση πως ανήκουν σε ένα κοινωνικό πλαίσιο και όχι ότι είναι ανεπανόρθωτα στιγματισμένοι. Να νιώσουν πως ο κόσμος δεν τους φοβάται και τους αγκαλιάζει, ανεξάρτητα από το αν εγκρίνουν ή όχι τις πράξεις τους. Πολλές φορές, παίρνουν πολύ μεγάλη δύναμη και κουράγιο από αυτή την αποδοχή. Αντίθετα, η απόρριψη τους κάνει ακόμα πιο σκληρούς.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου  υπάρχει κατά τη γνώμη μου μια ρητορική ερώτηση : Το ταξίδι της  ζωής είναι γεμάτο παγίδες. Πόσο εύκολα πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο παράδεισο  όταν στην πραγματικότητα πλανιόμαστε  στην κόλαση; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη σχετικά με τη ζωή του ανθρώπου που από τη μια μοιάζει με παράδεισο κι από την άλλη τον οδηγεί σταδιακά  στην κόλαση;

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό. Ο καθένας μέσα του γνωρίζει ποιος είναι ο παραπλανητικός του παράδεισος. Μπορεί για παράδειγμα, να διαμορφώνει τη ζωή του με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των άλλων. Κι ενώ φαινομενικά έχει μία πολύ επιτυχημένη ζωή, στην πραγματικότητα να είναι δυστυχισμένος. Ή να επενδύει μόνο σε υλικά αγαθά και καθόλου σε εμπειρίες ζωής και προσωπική εξέλιξη. Κάτι άλλο που συμβαίνει πολύ συχνά στην εποχή μας, κάνουμε ταξίδια κι επισκεπτόμαστε μέρη μόνο για να τα ποστάρουμε και να δείξουμε ότι έχουμε αξιόλογα ενδιαφέροντα, κι έτσι χάνουμε πολύτιμες στιγμές για εμάς. Ο Θοδωρής εγκλωβισμένος σε έναν παράδεισο με πολλά χρήματα, ναρκωτικά, αλκοόλ και πολλές γυναίκες, πολλές φορές αισθάνεται ότι έχει ένα κενό μέσα του και αναρωτιέται γιατί δεν είναι ευτυχισμένος, αφού περνάει καλά.

  Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Καταρχάς η εξαιρετική συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Φυλάτος» που ήταν δίπλα μου από την αρχή. Ο εκδότης, η υπεύθυνη προώθησης και η υπεύθυνη πωλήσεων καθώς και η γραφίστρια. Αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το βιβλίο μου και το ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και φυσικά, η οικογένειά μου και τα κοντινά μου πρόσωπα που με στηρίζουν απόλυτα και πιστεύουν σε εμένα.

 Οι αναγνώστες που επιθυμούν έστω και αναγνωστικά να  γνωρίσουν   το περπάτημα της Άτης που αναφέρετε στο βιβλίο σας,  πού μπορούν να το βρουν ώστε να το αποκαλύψουν έστω κι αναγνωστικά;

Μπορούν να το βρουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα του εκδοτικού οίκου «Φυλάτος» και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο σε κάποια βιβλιοπωλεία, σίγουρα με παραγγελία.

 Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την πρόσκληση και για τις ευχές σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τελευταίο μπαλόνι-Λίτσα Στυλιανού

Οι Φαροφύλακες της Νύχτας- Στέλιος Δουλγεράκης