Η ΦΩΝΗ-Αναστασία Μαλανδρενιώτη

 


Στη σημερινή μας παρέα η συγγραφέας κυρία Αναστασία Μαλανδρενιώτη θα μας μιλήσει για το βιβλίο της με τον τίτλο: Η ΦΩΝΗ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν 

Καλώς ορίσατε Σας ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

‘’Η ΦΩΝΗ’’ αποτελεί το πρώτο μου βιβλίο. Αυτό που με ώθησε να γράψω ήταν η συναισθηματική εμπλοκή μου με το θέμα της φιλοζωίας. Αυτό τον καιρό ασχολούμαι επίσης με την ποίηση, μια μορφή έκφρασης που με αντιπροσωπεύει απόλυτα, την αγαπώ και συνδέομαι από πολύ μικρή ηλικία

Ποια είναι η υπόθεση της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο σας;

Πρόκειται για ένα βιβλίο με εφτά αυτοτελείς ιστορίες, εφτά διηγήματα, εφτά μονολόγους όπου τη σκυτάλη της αφήγησης την παίρνουν τα ίδια τα ζώα μιλώντας για τα παθήματά τους από τουςανθρώπους. Μια αφήγηση που δύσκολα καταλαβαίνεις και διαχωρίζεις πως τα συγκεκριμένα λόγια είναι από το στόμα ενός ζώου και όχι ενός ανθρώπου. Τα ζώα είναι οι πρωταγωνιστές και αφηγούνται άλλοτε με αγανάκτηση, άλλοτε με απάθεια ή με απόλυτη άγνοια και αγαθότητα την συνθήκη στην οποία βρίσκονται λόγω του ‘’δυνατού’’ και εξευγενισμένου ανθρώπου. Μέσα από τα εφτά διηγήματα προσεγγίζονται θέματα όπως η παθητική και ενεργητική κακοποίηση, η ταυρομαχία, η εξαναγκαστική εργασία των ζώων, η εγκατάλειψη, τα πειράματα, οι κυνοδρομίες, το κυνήγι, το τσίρκο, η αντίληψη καιη στάση του ανθρώπου απέναντι σε ένα άλλο είδος.

 Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Αρκετά χρόνια μέσα στις τάξεις που διδάσκω ως δασκάλα δημοτικού, ασχολούμαστε συχνά στα εργαστήρια δεξιοτήτων με τη φιλοζωία, την ευζωία, την κακοποίηση των ζώων. Πολλές φορές ετοιμάζουμε εργασίες μέσα από αρκετή έρευνα, κάνουμε δραματοποίηση ρόλων, θεατρικές παραστάσεις από υλικό που δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά, κάνουμε φιλοζωικές δράσεις βοηθώντας φιλοζωικές οργανώσεις. Τα παιδιά σιγά σιγά αποκτούν την κουλτούρα της φιλοζωίας και αυτό μου δίνει την ελπίδα της αλλαγής. Επιπλέον επηρεάστηκα πολύ από την ιδιότητά μου ως εκπαιδεύτρια σκύλων που έβλεπα συχνά τη δυσκολία των κηδεμόνων να κατανοήσουν την ισότητα μεταξύ ανθρώπινου και ζωικού είδους, τη δυσκολία τους να μπουν σε μια διαδικασία συνύπαρξης με τον τετράποδο φίλο τους. Όλα αυτά ήταν ένα πλήθος ερεθισμάτων που με έκαναν να βγάλω τη δική μου ‘’ΦΩΝΗ’’ και να την αποτυπώσω σε ένα βιβλίο.

 Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να κάνετε γνωστά μέσα από αυτό ;

Τα μηνύματα που παίρνει κάποιος από την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι πολλαπλά και διαφορετικά για τον καθένα, ανάλογα σε ποια φάση τον πετυχαίνει η ανάγνωσή του. Αυτή είναι και η μαγεία ενός βιβλίου. Ως πρόθεση απέφυγα το βιβλίο μου να γίνει διδακτικό ή πληροφοριακό. Αυτό που επιθυμώ ως άτομο πρώτα και μετά ως συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι η ευαισθητοποίηση, η ενσυναίσθηση, δυο αξίες που κι εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι αγαπάμε βαθειά και χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο στις ζωές μας. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε μορφή ζωής, από το γρασίδι που πατάμε, την πεταλούδα που κάνει κύκλους γύρω μας, το τρεχούμενο νερό ενός ποταμού, τον διαφορετικό από εμάς άνθρωπο που θα καθίσει δίπλα μας στο λεωφορείο.

 Πως αποφασίσατε να κάνετε πρωταγωνιστές του βιβλίου σας διάφορα ζώα του πλανήτη;

Είναι η διαφορετική ματιά. Σκέφτηκα πώς θα ήταν αν αυτά τα πλάσματα είχαν φωνή σαν τη δική μας. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε πάντα τη μία πλευρά του νομίσματος, της ανθρώπινης πλευράς, της πλευράς του θύτη που θα δικαιολογηθεί. Έτσι αποφάσισα σε ένα παράλληλο συγγραφικό και φαντασιακό σύμπαν πώς θα ήταν αν αυτά τα πλάσματα μιλούσαν. Θα ήταν τόσο απλά και ξεκάθαρα αυτά που θα έλεγαν, τόσο ειλικρινή, αφοπλιστικά ειλικρινή, όπως τα μάτια ενός παιδιού.

 Σε ποια κατηγορία της λογοτεχνίας θα μπορούσε να ενταχθεί το συγκεκριμένο βιβλίο;

Το βιβλίο εντάσσεται στα διηγήματα.

 Για ποια ηλικία θεωρείται ότι είναι κατάλληλο;

Ως δασκάλα δημοτικού έχω εργαστεί με το βιβλίο μου ως εγχειρίδιο από παιδιά πρώτης δημοτικού μέχρι δευτέρας γυμνασίου δίνοντας διαφορετική προσέγγιση και εμβάθυνση ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Το βιβλίο έχει μεγάλη ηλικιακή γκάμα, θεωρώ πως από την ηλικία των 9 ετών μπορεί να διαβαστεί. Το βιβλιοπωλείο μου το έχει συμπεριλάβει στα εφηβικά-ενήλικα.

Αν τα διάφορα είδη ζώων του πλανήτη είχαν φωνή τι θα μπορούσαν να φωνάξουν;

‘’ΑΡΚΕΤΑ!!!ΩΣ ΕΔΩ!!!’’ Θεωρώ πως έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, έχουμε πουλήσει αρκετές από τις πανανθρώπινες αξίες. Ο σεβασμός απέναντι στη ζωή του άλλου έχει χάσει την πολύτιμη αξία του. Όταν ο κόσμος εξοικειώνεται και συμφιλιώνεται με τη βία και την ανοχή της ως κάτι φυσικό τότε τα πράγματα διαστρεβλώνονται. Δυστυχώς είναι ευκολότερο να βγάλουμε όλη τη βιαιότητά μας, την αδικία, τον θυμό μας απέναντι σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα γι’ αυτό και οι αναφορές για κακοποιήσεις είναι τόσες πολλές.

 Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες που σας βοήθησαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Υπάρχουν οι εμφανείς και οι αφανείς συνταξιδιώτες. Οι αφανείς είναι τα κατοικίδιά μου, η έμπνευσή μου και η συμβίωση μου μαζί τους. Επίσης είναι οι σκύλοι που εκπαιδεύω και το πόσο ξεχωριστή περίπτωση είναι ο καθένας τους. Οι εμφανείς είναι η επιμελήτρια του βιβλίου Μάτα Καστρησίου που πορευτήκαμε από την αρχή μέχρι το τέλος μαζί. Είναι η εικονογράφος του βιβλίου με τα εικαστικά της διαμάντια Λεόνη Κατσαρού. Το ιδιαίτερο του συγκεκριμένου βιβλίου είναι πως έχει διπλό ρόλο: βιβλίο αλλά και audio book δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να το ακούσουν από φωνές καταξιωμένων ηθοποιών. Άρα ο τελευταίος συνταξιδιώτης είναι ο μουσικός Γιάννης Γιάννακας που ανέλαβε τη δημιουργία της πρωτότυπης μουσικής που λειτουργεί ως μουσικό χαλί κάτω από τους μονολόγους 

 Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να ακούσουν τη Φωνή και τα λόγια που περικλείει που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο σας ώστε να το καταφέρουν έστω και αναγνωστικά;

Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Βακχικόν αλλά και από πολλά άλλα βιβλιοπωλεία της αγοράς. Επίσης μπορεί να κάνει την αγορά του μέσω του διαδικτύου. Τέλος μπορεί μέσω της σελίδας Bookvoice να το αγοράσει στη μορφή του audiobook.

Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά και το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το περπάτημα της Άτης -Κατερίνα Αλλαγιάννη

Το τελευταίο μπαλόνι-Λίτσα Στυλιανού

Οι Φαροφύλακες της Νύχτας- Στέλιος Δουλγεράκης