Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπη Κλειδαρά

 


Έχουμε τη  χαρά να έχουμε στην παρέα μας την  συγγραφέα κυρία Πόπη Κλειδαρά η  οποία  θα μας μιλήσει για το βιβλίο της  με τον τίτλο: Τα σπασμένα κομμάτια μιας  αγάπης, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πηγή.

Είναι και χαρά δική μου να βρίσκομαι στην όμορφη παρέα της ομάδας σας, να απευθύνομαι σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία και τους συγγραφείς, να μιλώ για τη λογοτεχνία και τη ζωή, γιατί με κάποιο τρόπο αυτές συνδέονται ορισμένες φορές.

 Καλώς ορίσατε στην παρέα μας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Θέλετε να μας μιλήσετε για το συγγραφικό σας έργο;

Έγραφα από παιδί. Μου ανοίγονταν διάφοροι δρόμοι, μα πάντα κατέληγα σ’ αυτόν, έτσι ήμουν μόνιμα, με σημειώσεις, πάντα με γράμματα στο μυαλό να χορεύουν. Το αποτέλεσμα είναι τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα, κάποια άρθρα, συμμετοχές σε συλλογικά έργα, κάποιες βραβεύσεις, και η συγγραφική μου ζωή συνεχίζεται…

 Ποια είναι η υπόθεση της ιστορίας που  διαδραματίζεται  στο  βιβλίο σας;

«Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα και η υπόθεσή του αφορά ξεκάθαρα τις συνέπειες της κακοποίησης. Δύο νέοι καταλήγουν με διαλυμένο ψυχισμό σε μια δομή Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Γιατί βρέθηκαν εκεί; Ποιος ευθύνεται; Κάποιος ζητά εκδίκηση, όμως όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, όχι τώρα αμέσως. Υπάρχει ένας ήρωας, που τους οδηγεί όλους σε ένα λαβύρινθο χωρίς διέξοδο, σε κάτι που χάνεσαι διαρκώς. Ο συγκεκριμένος δεν βιάζεται, ράβει τα τραύματά του πάνω στις ζωές των άλλων, αλλοιώνει τα πάντα. Έτσι, στο τέλος, κάποιος καταλήγει να μην πιστεύει στα μάτια του, άλλος χάνει κομμάτια της λογικής του, άλλος μένει μετέωρος, αισθάνεται μόνος, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει από πού ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Είναι τρομακτικές αυτές οι διαπιστώσεις τόσο για τους χαρακτήρες μου στο βιβλίο, όσο και για τους αναγνώστες.

 Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό το βιβλίο;

Κάποια από τα μηνύματα είναι:

1.   Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει μόνος και αβοήθητος ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη ή ψυχιατρική βοήθεια. Δεν είναι ντροπή να νιώθει κανείς ευάλωτος, όλοι μπορεί να βρεθούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας σε τέτοια θέση.

2.      Όποιος έχει υποστεί κακοποίηση, έχει απίστευτα πολλές πιθανότητες να γίνει τρομερά σκληρός και εκδικητικός, αν δεν καταφέρει να διαχειριστεί τα τραύματά του. Ο ενήλικος εαυτός τρομάζει, φοβάται, χτίζει αμυντικά τείχη ακόμα και με υλικά διαστροφής, οπότε είναι απρόβλεπτος σε κάθε του κίνηση.

3.      Τα παιδιά θάβουν ό,τι είδαν και έζησαν… μα κάποτε, το ξεθάβουν. Και είναι πολύ επικίνδυνο όλο αυτό αν ό,τι είδαν και ό,τι έζησαν κάποτε ήταν φρικτό και εγκληματικό.

4.      Μην ξεγελιέται κανείς από την εικόνα κάποιου. Καμιά φορά, ενώ μπορεί να έχει φορέσει μάσκα και να τους ξεγελά όλους, παράλληλα κάνει τη μάσκα πρόσωπό του και μπερδεύεται κι ο ίδιος. Όταν δεν αντέχει τον εαυτό του, τρέφεται απ’ τις εξελίξεις.

5.      Η αληθινή αγάπη, όσα χρόνια και να περάσουν, δεν φεύγει, υπάρχει μέσα μας.

6.      Να προσέχουμε τι λέμε και σε ποιον απευθυνόμαστε, γιατί το πρόσωπο απέναντί μας μπορεί να έχει περάσει πράγματα που ούτε καν τα φανταζόμαστε. Μια λάθος κουβέντα είναι αρκετή, για να γίνουν όλα άνω κάτω.

Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, τιτλοφορείται το βιβλίο σας.  Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που σας ώθησε να δώσετε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Η μνήμη είναι εξαιρετικά σημαντική για τον καθένα μας. Είναι ο χώρος που βρίσκονται όλα όσα έχουμε ζήσει, όλα τα πρόσωπα που έχουμε αγαπήσει, όλες οι εικόνες που έχουμε δει. Η μνήμη όμως, είναι εύθραυστη και μπορεί να ραγίσει, μα και να σπάσει. Και τότε… σκορπίζεται η ζωή μας, δεν ξέρουμε ποιο κομμάτι πάει πού, χάνουμε τον εαυτό μας, το ποιοι είμαστε. Στο βιβλίο ο Τίμος και η Δρίνα, βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο οι πρώτες σελίδες του βιβλίου αφορούν την ψυχολογία του τρόφιμου, μπορεί να είναι οι δυσκολότερες του βιβλίου, αλλά αποτυπώνω σ’ αυτές το πώς νιώθει κάποιος όταν είναι χαμένος. Οπότε, δυο νέοι, η αγάπη τους, τα κομμάτια, όλα αυτά μου έδωσαν τον τίτλο. Γενικότερα, ταιριάζει ιδανικά στο βιβλίο, γιατί το ίδιο είναι σαν κομμάτια από τις ζωές των ηρώων μου, που πρέπει να ενωθούν για να δώσουν τις απαντήσεις στον αναγνώστη.

 Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ήταν μια καλοκαιρινή εικόνα, όπου βλέποντας παιδιά από διαφορετικά μέρη να γνωρίζονται και να παίζουν, μου γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις. Αναρωτήθηκα αν μία φωτογραφία θα ήταν αρκετή, ώστε μετά από χρόνια το ένα παιδί να αναζητήσει το άλλο. Και επειδή είμαι άνθρωπος του σεναρίου, συγχρόνως έκανα διάφορους συλλογισμούς. Πώς θα είναι τα παιδιά ως ενήλικες, τι θα έχει μεσολαβήσει, κι αν κάτι ξεκίνησε από κει χωρίς εκείνα να το ξέρουν; Όλα αυτά έφεραν την αρχή.

 Μέσα στο βιβλίο ο αναγνώστης συναντάει  πολλές φορές τη φράση…Όποιος βρει αυτές τις σημειώσεις  βαφτίζεται εχθρός μου, γιατί<< θα δει>> σ’ αυτές  εσένα που σ’ έχω μόνο για μένα. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Η φράση του Τίμου. Ο επαναληπτικός λόγος του τρόφιμου φανερώνει πού ακριβώς έχει κολλήσει το μυαλό του, πού θέλει να βρίσκεται. Και είναι τόσο έντονη η επιθυμία του αυτή, που αποκαλεί εχθρό όποιον παραβιάσει την ιδιωτική ζωή του. Χρησιμοποιεί το «σ’ έχω μόνο για μένα» γιατί ενώ δεν τα θυμάται όλα σωστά, ωστόσο, αυτή η μη διαύγεια τον κάνει πιο διεκδικητικό, ταυτόχρονα θλιμμένο, επειδή τίποτα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ωστόσο νιώθει ζωντανός και καλά μόνο κάνοντας αυτές τις σκέψεις. Ωστόσο, η φράση αυτή, τον βοηθά, τον εισάγει κάθε φορά στο ίδιο κλίμα, κι έτσι όλα αποκτούν μια συνέχεια μέσα του.

Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο νιώθει πως ζει πραγματικά την ιστορία που αναφέρεται σ’ αυτό.  Η ιστορία είναι βασισμένη σε προσωπικά σας βιώματα ή εμπειρίες γνωστών σας ή είναι αποκλειστικά δημιούργημα μυθοπλασίας;

Χαίρομαι που νιώσατε έτσι διαβάζοντάς το. Πάντα κοιτούσα κάποια βιβλία και έβλεπα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα ή αληθινή ιστορία. Σε κάποια ήταν ξεκάθαρο πως ήταν όντως αληθινά. Σε κάποια άλλα όμως, μοιραία αναρωτιόμουν, αλήθεια ή ψέματα; Κι αν δεν είναι, ποιος μπορεί να μου το αποδείξει; Και γιατί να το κάνει; Γιατί να θέλω να ξέρω; Έτσι, δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω ότι κάτι απ’ αυτά αφορά μια αλήθεια, μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ο συγγραφέας μπορεί να φτιάξει κόσμους που να φαίνονται αληθινοί, κάτι μπορεί να το έχει δει, ακούσει ή ζήσει. Είμαι άνθρωπος του παρόντος, με προβληματίζει πολύ η επικαιρότητα, μπορώ να περιγράψω καλά ό,τι γίνεται στην εποχή μας.

 Πιστεύετε πως αν τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης καταφέρουν και κολλήσουν ξανά, η αγάπη θα μπορέσει να είναι η ίδια;

Ίδια δεν θα είναι, γιατί δεν θα είναι οι άνθρωποι ίδιοι πια. Κάτι θα έχει αλλάξει. Δεν αποκλείεται όμως να είναι πιο ώριμη, ακόμα και πιο ουσιαστική.

 Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι- συνεργάτες σας που σας βοήθησαν  στην ολοκλήρωση του  συγγραφικού σας ταξιδιού;

Ο άντρας μου και η κόρη μας, με στηρίζουν πάντα, έχουν κατανόηση. Ο δρόμος της συγγραφής όμως, είναι πολύ μοναχικός για μένα.

 Οι αναγνώστες που επιθυμούν να γνωρίσουν  τα σπασμένα κομμάτια  μιας αγάπης που μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο σας ώστε να το καταφέρουν έστω κι αναγνωστικά;

Το βιβλίο μου θα το βρουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Αλλιώς, μπορούν να το παραγγείλουν από όσα διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, καθώς και από τη σελίδα των εκδόσεων Πηγή.

  Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης. Ευχόμαστε το βιβλίο σας να είναι καλοτάξιδο και να  βρει    την πιο  αγαπημένη θέση  στην καρδιά των αναγνωστών .

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία κυρία Μαυρουδή, για τις εύστοχες ερωτήσεις σας και χαίρομαι πολύ που σας γνώρισα. Εύχομαι και σε εσάς να συνεχίσετε να είστε δημιουργική και να γίνει η ομάδα Συγγραφο συναντήσεις μια μεγάλη αγκαλιά όπου χωράμε όλοι αναγνώστες και συγγραφείς.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το περπάτημα της Άτης -Κατερίνα Αλλαγιάννη

Οι Φαροφύλακες της Νύχτας- Στέλιος Δουλγεράκης

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΚΕΙ -Ιωάννα Παπασιδέρη